VOORSTELLINGEN

ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed

Een theatertekst van Magne van den Berg voor twee of drie actrices van de kleine zaal die af en toe ook in de grote zaal staan

Ik mag toch ook wel eens wat zeggen
Het zijn toch niet alleen de schrijver, de regisseur, de dramaturg en de zakelijk leider die wat mogen zeggen
De actrices, mogen die niets zeggen?

Ze zijn 42 jaar, actrice en hebben menig theater en schouwburg bespeeld. Die prachtige zalen, de heerlijke achtertonelen, de achteringangen en artiestenfoyers, ze hebben ze allemaal gezien. Nu zitten ze in een wachtkamer, de schrijver zegt kleedkamer, maar dat is ook een soort van wachtkamer natuurlijk, je wacht en je wacht terwijl er op je wordt gewacht.

Ze hebben tekst, zijn geregisseerd, geschminkt en gekapt, dragen een kostuum en willen zich uitspreken. Het theater lijkt daarvoor de perfecte plek. Daar kan en mag immers álles gezegd worden. Het toneel is een vrijplaats om dat te zeggen wat je in het normale leven niet kunt zeggen, dat zegt de regisseur ook. Maar wat hebben ze eigenlijk te zeggen, deze actrices van de kleine zaal die af en toe ook in de grote zaal staan?

‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ is een ode aan de actrice. Een confronterende en tragikomische voorstelling waarin drie actrices in een scherpe dialoog hun eigen rol bezien. Ze gaan in verzet tegen het systeem waarin ze gevangen zitten. Of waarin ze zichzelf gevangen houden. Lukt het om er aan te ontsnappen? Hun machteloosheid is zowel schrijnend als geestig.

Wanneer kunnen wij gaan slapen
We zijn aan het werk
Kutwerk
Kutwerk maar prachtig werk
Weet je waar ik echt bang voor ben?
Dat ik dit altijd zo moet blijven leven

Tekst: Magne van den Berg | Regie: Lies van de Wiel | Spel: Lotte Dunselman, Marjolein Ley en Alejandra Theus | Dramaturgie: Janine Brogt | Kostuums: Freja Roelofs | Ontwerp: Mats Boswijk | Techniek: Bas Kasten | Productie en nagesprek: Isil Vos | Beeld: Miek Uittenhout

In coproductie met Schouwburg Ogterop. Mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, Provincie Drenthe, Fonds21 en Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe. Met dank aan Loek Buys, Dorien van de Laak en alle medewerkers van Schouwburg Ogterop.

AGENDA

maart

za 19
Schouwburg Hengelo
Hengelo
vr 25
Loods 13
Emmen
za 26
Schouwburg Ogterop
Meppel
zo 27
Schouwburg Ogterop
Meppel
do 31
Theater aan de Rijn
Arnhem

april

vr 01
Theater Ins Blau
Leiden
do 07
Schouwburg De Lawei
Drachten
vr 08
Theater de Winsinghhof
Roden
za 09
Theater Corrosia
Almere
wo 20
Walhalla
Rotterdam
do 21
Korzo
Den Haag
zo 24
Odeon
Zwolle

mei

vr 06
Theater Kikker
Utrecht
za 07
Theater Kikker
Utrecht
wo 11
Stadsgehoorzaal
Kampen
vr 13
Theater Junushoff
Wageningen
zo 15
Schouwburg Ogterop
Meppel

★ = première

FOTO'S

Foto: Sanne Peper